Zníženie cukru v potravinách

Zníženie cukru v potravinách

  • Skúste znížiť množstvo cukru vo svojich receptoch.
    - Prvýkrát o tretinu alebo polovicu, neskôr ešte výraznejšie.
    - Množstvo znižujte iba tak, aby vám výsledok vždy chutil.
    - Pri postupnom znižovaní bude rozdiel vo finálnej sladkosti prijateľnejší a ľahšie akceptovaný vami aj vašimi blízkymi.
  • Zbavte sa najmä bieleho a hnedého cukru, sirupov, medu a melasy.
  • Namiesto pridávania cukru do receptov použite lepšie alternatívy ako napríklad
    - extrakty z mandlí, vanilky, pomaranča alebo citrónu
    - korenie, napríklad skúste zázvor, nové korenie, škoricu alebo muškátový oriešok
    - nesladené jablkové pyré (použite rovnaké množstvo).
  • Skontrolujte obsah cukru v potravinách a vyberte si potraviny s menším množstvom pridaného cukru, alebo si vyberte výrobok so zníženým alebo nižším obsahom cukru.
  • Namiesto džemu s vysokým obsahom cukru, marmelády, sirupu, čokoládovej nátierky alebo medu, vyskúšajte nátierku s nízkym obsahom tuku, džem so zníženým obsahom cukru alebo ovocnú nátierku, nakrájaný banán alebo krémový syr s nízkym obsahom tuku.
  • Vyberte si nesladené celozrnné raňajkové cereálie, ktoré nie sú posypané alebo potiahnuté čokoládou alebo medom.
  • Vyberte si nesladené cereálie a skúste ich osladiť nasledovnou formou ovocia
    - čerstvé ovocie (banány, čerešne, jahody alebo bobuľové ovocie)
    - sušené ovocie (hrozienka, brusnice alebo marhule).
  • Uprednostňujte čerstvé, mrazené, sušené alebo konzervované ovocie. Vyberte si ovocie konzervované vo vlastnej šťave, nie v cukrovom sirupe. Ovocie pred konzumáciou vyberte a opláchnite, aby ste odstránili prebytočný sirup alebo džús.


Čo sa teda týka dodatočného sladenia potravín, lepšou alternatívou k voľným (dodatočne dodávaným) cukrom je ich náhrada umelými sladidlami.

Najlepšou alternatívou je ale zvyknúť si na možno menej sladký, ale oveľa zdravší život. Ten spočíva v čo najväčšom využívaní cukrov prirodzene obsiahnutých v potravinách, ktoré bežne konzumujeme.